Nieuws

Registratie als niet-ingezetene in de BRP (RNI)

notitieblok met pen icoon

Waar kan ik mij laten registreren als niet-ingezetene in de BRP (ook wel bekend als RNI)?

Woont u voor een periode korter dan 4 maanden in Nederland? Dan kunt u zich laten inschrijven als niet-ingezetene in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit doet u bij een gemeente met een loket voor niet-ingezetenen. U krijgt na inschrijving een burgerservicenummer (BSN).

Inschrijven bij de gemeente als niet-ingezetene

Als u voor een periode van maximaal 4 maanden in Nederland komt wonen, kunt u zich bij 19 gemeenten laten inschrijven als niet-ingezetene in de BRP (ook wel RNI, de Registratie Niet-Ingezetenen).

U moet zich bij een van deze gemeenten persoonlijk melden met een geldig identiteitsbewijs. U moet ook uw woonadres in het land van herkomst geven. Meer informatie vindt u in deze publicatie van de Nederlandse overheid: ‘Registratie Niet-Ingezetenen: veelgestelde vragen’.

Burgerservicenummer (BSN) na inschrijving

Na inschrijving als niet-ingezetene krijgt u een uittreksel met uw burgerservicenummer (BSN). Dit nummer heeft u in de meeste gevallen nodig voor contact met de overheid. Bijvoorbeeld voor zorg of belastingen. De inschrijving is gratis.