Nieuws

FairWork in de media 2021

EenVandaag Lorelie au pair

Bekijk hier wat over ons werk is verschenen in de media in 2021.

 

Eenvandaag: Filipijnse au pair ~Lorelie werd uitgebuit door haar Nederlandse gastgezin

Met nieuwe regels wil demissionair staatssecretaris Broekers-Knol misbruik van au pairs in Nederland tegengaan. Au pairs van buiten de EU zijn niet meer welkom als ze kinderen hebben, getrouwd zijn of ouder zijn dan 25 jaar. FairWork reageert in de uitzending. We denken dat de regels averechts zullen werken. Onze client Lorelie vertelt hoe zij uitgebuit werd door haar gastgezin.

 

Trouw: Scherpere regels moeten uitbuiting van au pairs tegengaan

In dit artikel doet de Filippijnse Lorelie Meneses, cliënt van FairWork, haar verhaal. De dertigjarige alleenstaande moeder kwam in 2019 als au pair naar Nederland, na een eerder verblijf in Saudi-Arabië. De vergoeding van 340 euro per maand was beter dan wat ze daar kreeg, en ze verheugde zich erop om Europa te leren kennen. Het werd een deceptie. Lange werkdagen in een veeleisend gastgezin maakten dat ze vertrok. “Ze schreeuwden en dreigden. Na de traumatiserende ervaringen in Saudi-Arabië wilde ik dat niet nog eens meemaken.”

Mitchie Boncodin-Isip deed als vrijwilliger bij FairWork onderzoek naar au pairs uit de Filippijnen, in Nederland de grootste groep van buiten de Europese Unie. Volgens haar is Meneses geen uitzondering, al benadrukt ze dat veel au pairs ook uitgesproken positieve ervaringen hebben. “We zien het hele spectrum, van mensen voor wie dit een spingplank is naar een beter leven, tot regelrechte uitbuiting.”

FairWork ziet niet hoe de nieuwe voorwaarden van de staatssecretaris zullen helpen de problemen te verminderen. “De meest kwetsbare mensen worden nu uit de regeling gehaald, met de aanname dat het misbruik dan ook ophoudt”, zegt projectleider Anna Ensing. De organisatie verwacht eerder dat de restricties zullen leiden tot de komst van meer ongedocumenteerde au pairs. “En dan ben je helemaal kwetsbaar.”

 

The Guardian: Low pay, long hours, broken dreams: working at Europe’s biggest meat exporter

A link to a report by Dutch NGO FairWork, which supports victims of labour exploitation, states that “the use of abusive recruitment agencies is widespread in the sector”.

 

Trouw: Veel meer meldingen van arbeidsuitbuiting: ‘Dit is het topje van de ijsberg’

Het grootste deel van de 449 meldingen die bij de Nationaal Rapporteur liggen, is afkomstig van FairWork. Alleen de zwaardere gevallen komen bij de Inspectie SZW terecht. “Omdat we verwachten dat veel casussen toch niet gelabeld zullen worden als uitbuitingszaken”, laat een woordvoerder van FairWork weten. “Bij ‘keiharde’ uitbuitingszaken is er momenteel goede aandacht voor slachtoffers, maar de lat om een zaak in onderzoek te krijgen, ligt volgens ons te hoog.”

Uit de data van FairWork over 2020 blijkt dat er relatief veel casussen van schoonmakers (43 gevallen) en huishoudelijk werkers (23 gevallen) naar voren kwamen. Zij meldden zich vorig jaar in toenemende mate omdat ze geen kant meer op konden: door de coronacrisis vielen veel werkadressen weg. Daarbij kwamen onder meer situaties aan het licht van mensen die al jaren zwaar werden onderbetaald. Ook uit sectoren als horeca (33), productiewerk (27), land- en tuinbouw (24) en logistiek (20) kwamen relatief veel meldingen binnen. Opvallend is verder dat meer dan de helft van de melders uit Polen komt.

 

Nieuwsuur NOS: Meldingen arbeidsuitbuiting met 70 procent toegenomen

In 2020 kwamen vooral veel extra meldingen binnen via FairWork. Door corona is de problematiek veel zichtbaarder geworden.

 

Gemeente Amsterdam: Podcasts Mensenhandel

Karin Burgerhout en Anna Ensing vertellen over hun werk bij FairWork.

 

Follow the Money: Hoe arbeidsmigranten werden misbruikt bij de aanvraag van NOW-subsidies

FairWork reageert op het nieuws dat bedrijven die gebruiken maken van arbeidsmigranten de NOW-subsidies niet altijd uitkeren aan de werknemers.  

 

Volkskrant: Hoe kunnen meer dan vijftig Roemeense migranten in Limburg ineens zijn verdwenen?

FairWork reageert in de Volkskrant op deze mensonterende zaak. We wijzen op het gebrek aan slachtofferperspectief in de versnipperde aanpak die hier is toegepast.

 

Brabants Dagblad: Week tegen mensenhandel: ‘Een nagelstudio? Ja, ook daar vindt uitbuiting plaats’

Bij FairWork, dat slachtoffers van arbeidsuitbuiting bijstaat, kwamen vorig jaar vanuit Brabant 146 vragen en klachten binnen over misstanden (in heel 2019 waren dat er 35). Vooral Polen (106) melden zich, de meeste klachten gaan over niet betaald salaris en problemen rond ziekte (toch moeten werken, niet doorbetaald krijgen, niet naar de dokter mogen). In 88 gevallen werkte de melder als uitzendkracht.

 

College voor de Rechten van de Mens: Het verhaal van Susan

Susan (niet haar echte naam) is altijd op haar hoede, bang dat ze het land uitgezet wordt. Maar FairWork – een stichting die opkomt voor de belangen van slachtoffers van moderne slavernij – heeft haar geleerd dat ze als migrant zonder papieren nog steeds iemand is met arbeidsrechten. ‘Daardoor heb ik meer rust.’

 

ANP Expert Support: Vaccinatie: Overheid kan arbeidsmigranten moeilijk bereiken

Woordvoerder Francien Winsemius vertelt namens FairWork in de podcast van ANP Expert Support over het inzetten van influencers en werkgevers om arbeidsmigranten te bereiken in de vaccinatiecampagne.

 

Pointer: Nauwelijks grip op uitbuiting arbeidsmigranten door uitzendbureaus

Pointer besteedt uitgebreid aandacht aan misstanden bij malafide uitzendbureaus. Woordvoerder Francien Winsemius van FairWork vertelt over de vragen en klachten die wij dagelijks ontvangen.

 

Kijk voor vorige jaren hier.