Nieuws

Bewustwordingscampagne Europese dag tegen Mensenhandel

goedkope arbeidskrachten

Jaarlijks organiseert FairWork verschillende activiteiten rondom 18 oktober, de Europese dag tegen Mensenhandel. Dit jaar spelen we met een bewustwordingscampagne in op de groeiende vraag naar goedkope arbeid in Nederland. De campagne is mede mogelijk gemaakt door de gemeentes Den Haag en Amsterdam.

Via social media lokt FairWork koopjesjagers naar een campagnewebsite. Bezoekers belanden op een bemiddelingspagina waar heel goedkoop personeel wordt aangeboden. Daar kiezen ze uit zes mogelijke medewerkers: een ervaren schilder, stukadoor, huishoudelijke hulp, nanny, keukenhulp of seizoenskracht. Ze kosten slechts enkele euro’s per uur.

Na het kiezen van een goedkope arbeidskracht worden de kopers geconfronteerd met het feit dat zulke lage salarissen één van de signalen van moderne slavernij zijn. Andere signalen zijn bijvoorbeeld werken onder dwang, extreem lange werkdagen en door je baas beperkt worden in je vrijheid. Vervolgens wordt uitleg gegeven over wat mensenhandel is, hoe je het kunt herkennen en wat je er tegen kunt doen

In actie

FairWork wil Nederlandse consumenten bewuster maken van mensenhandel in Nederland. Het publiek kan namelijk zelf in actie komen en zo een rol spelen in de bestrijding van mensenhandel. FairWork heeft een online checklist opgesteld die mensen aanmoedigt de juiste vragen te stellen aan mogelijke slachtoffers in hun eigen omgeving. Vermoedens van mensenhandel kunnen vervolgens gemeld worden bij FairWork, Meld Misdaad Anoniem of de Inspectie SZW.