Nieuws

FairWork in de media 2022

fairwork logo

Bekijk hier wat over ons werk is verschenen in de media in 2022.

  • Bij De Nacht van Zwart (Omroep Zwart) vertelden we een uur lang over arbeidsuitbuiting en over Fair Jobs, het eerlijkste uitzendbureau van Nederland.
  • Ze wachten soms langer dan verstandig is, maar ook slachtoffers van mensenhandel gaan naar de huisarts of het ziekenhuis. Signalen worden echter lang niet altijd opgepikt. Medische professionals kunnen het verschil maken, vertelt Romaike Zuidema van de FairWork Academie in het magazine ‘Dit is ook mensenhandel’. Ze gebruikt veel casuïstiek in haar trainingen. Schrijnende verhalen om de ogen van professionals te openen. ‘De behoefte aan concrete voorbeelden is groot’. Lees het artikel in het magazine Dit is ook mensenhandel
  • Op RTL4 vertelden we in de uitzending van Editie NL van 13 juli (aflevering 194) over uitbuiting achter de voordeur (om het te bekijken moet een (proef)account bij Videoland worden aangemaakt).
  • Op radio 1 vertelden we bij De Nacht is Zwart (Omroep Zwart) een uur lang over moderne slavernij. Want wie denkt dat uitbuiting sinds 1873 niet meer voorkomt, die heeft het goed mis. Ook vandaag de dag worden mensen nog uitgebuit en werken zij onder mensonterende omstandigheden.
  • Kacper moet zijn mond houden. Ervaringsverhaal ondermijnende criminaliteit. Romaike Zuidema, trainer bij FairWork Academie: ‘Een herkenbaar verhaal. Een alerte klantmanager maakt hier het verschil. Hij doet dat door het opbergen van de paspoorten te herkennen als signaal en hier een actie aan het koppelen: het melden. Een derde essentiele stap is dat de melder weet wat de meldroute is binnen de gemeente. ‘Wie is hiervan?’ Als er vervolgens ook het vertrouwen bestaat dat een signaal serieus wordt onderzocht, dan heb je alle ingredienten om een zaak aan het rollen te krijgen. Wij zien dat ambtenaren met burgercontact steeds alerter worden. Een goede ontwikkeling. Mijn voornaamste advies is flink te investeren in de meldcultuur. Zorg dat je een aandachtsfunctionaris hebt die zichtbaar en benaderbaar is. Als mensen vertrouwen hebben in het meldproces, dan komen de signalen binnen, is mijn ervaring in het werken met gemeenten.’

 

 

Kijk voor vorige jaren hier.