Nieuws

Je recht halen

Uitgebuit achter de voordeur

Fouad en Anouar zijn radeloos: ze werken al een aantal jaren voor een wasserij in Amsterdam. Anouar is bedrijfsleider, Fouad brengt wasgoed rond. Ze werken lange dagen, vaak tot ’s avonds laat en slapen in de wasserij. In de zomer lopen de temperaturen in de wasserij hoog op.

Beiden mannen zijn ongedocumenteerd in Nederland. Ze zouden 40 euro per gewerkte dag ontvangen, maar krijgen elke maand slechts 300 euro. Voor een verblijfsvergunning wordt Anouar gedwongen tot een schijnhuwelijk. Dat wil hij niet doen. Sindsdien is hij zijn leven niet meer zeker.

Dat pik je toch niet!?

Nederlanders, opgegroeid in een land van wetten en regels, waar we de weg weten naar de arbeidsinspectie of geleerd hebben dat we de politie kunnen vertrouwen, denken bij bovenstaande: dat pik je toch niet!? Maar als je in een vreemd land zit, je rechten niet kent, het weinige geld ook goed kan gebruiken en je voelt je afhankelijk, ligt het een stuk minder simpel. Je recht halen betekent dan wellicht geen werk, huis of zelfs geen Nederland.

Je recht halen moet meer opleveren

Daarom zetten we ons dagelijks in om dit halen van recht meer op te laten leveren dan het kost. Soms door een berichtje aan de werkgever, soms door een jarenlange procedure. Fouad en Anouar (fictieve namen, echte mensen) melden zich in 2015 en behaalden in 2021 hun recht. Een deel van het onbetaalde salaris krijgen ze alsnog, maar het belangrijkste is de erkenning dat het niet door hen komt, maar dat ze opgelicht en uitgebuit zijn.

Succesverhalen

FairWork heeft een aantal verhalen verzameld van migranten die zich verdiept hebben in hun arbeidsrechten en de ondersteuningsmogelijkheden in Nederland. Zij hebben daardoor een sterkere arbeidspositie verkregen en/of hebben hun recht behaald. Bekijk ook onze video’s op ons YouTube-kanaal.