Nieuws

“Uitgewrongen”, de FairWork podcastserie over moderne slavernij is live!

vrouw wringt water uit een doek boven een emmer

Vanaf 4 september 2023 presenteert FairWork een serie podcasts over moderne slavernij in Nederland. Drie weken lang, een keer per week, gaan journalisten Jessica Maas en Wiebe de Jong in gesprek met onzichtbare vrouwen en mannen die slachtoffer zijn van moderne slavernij in Nederland.

Jaarlijks komen heel veel mensen uit Zuidoost-Azië naar Nederland om hier te werken. Ze maken huizen schoon, passen op onze kinderen en zorgen voor onze ouderen. Vaak zonder papieren en dat maakt kwetsbaar. Slachtoffers van mensenhandel of moderne slavernij krijgen veel te weinig of niets betaald. Ze werken hier in Nederland onder (zeer) slechte omstandigheden. Ze zijn volledig in de greep van hun baas of tussenpersoon. Ze worden bijvoorbeeld mishandeld, krijgen hun paspoort niet terug als ze daarom vragen of vrezen voor de veiligheid van hun familie.

Maak kennis met de slachtoffers

In deze unieke podcastserie maken we kennis met de Indonesische Nur die vertrok vanuit haar vaderland nadat haar man een ernstig ongeluk kreeg en ze de operatie niet kon betalen. De 56-jarige vrouw werd uitgebuit, aangerand en moest zelfs een aantal keer op de vlucht voor een werkgever.

In deel twee stelt de Filipijnse Karen zich voor die als huishoudster van een ambassadeur vast zat in het Hilton in Den Haag. Naar buiten gaan mocht ze niet, ze werkte zeventien uur per dag, zeven dagen per week.

De derde aflevering gaat over de 50-jarige Zaenal, die drie jaar geleden nog op de rijstvelden in Surabaya stond. Hij ging aan de slag als oppas voor een 82-jarige opa. Opa’s dochter huurde hem in en heeft een voorkeur voor Indonesische werkers zonder papieren. Ze klagen niet en zijn gehoorzaam. Ze buiten hem uit.

Uitbuiting achter de voordeur

Volgens Karin Burgerhout van FairWork, de organisatie die zich inzet tegen Moderne Slavernij in Nederland, staan deze verhalen niet op zichzelf. ‘De afgelopen jaren hebben zeker 200 domestic workers zich bij ons gemeld en dat is echt nog maar het topje van de ijsberg. Er zijn er nog heel weinig manieren om legitiem, huishoudelijk werk te doen in Nederland.’

Uitgewrongen is unieke podcast serie waarin slachtoffers van moderne slavernij aan het woord zijn en is vanaf 4 september te beluisteren via Springcast en podcastplatforms als Apple Podcasts en Spotify. Ook zijn de verhalen van Nur, Karen en Zaenal, geschreven door Jessica Maas, te lezen op www.fairwork.nu/uitgewrongen

portret vrouw

Luister naar de podcast of lees het verhaal van Nur

Luister naar het verhaal van Nur uit Indonesië. Ze vertrok nadat haar man een ernstig ongeluk kreeg en ze de operatie niet kon betalen. De 56-jarige vrouw werd uitgebuit, aangerand en moest zelfs een aantal keer op de vlucht voor een werknemer.

Lees het volledige artikel over Nur

Luister naar de podcast of lees het verhaal van Karen

Luister naar het verhaal van Karen uit de Filipijnen. Ze vertrok om haar drie kinderen een beter leven te geven.

Lees het volledige artikel over Karen
portretfoto zaenal, slachtoffer van moderne slavernij

Luister naar de podcast of lees het verhaal van Zaenal

Luister naar het verhaal van Zaenal uit Indonesië. Drie jaar geleden stond hij nog op de rijstvelden in Surabaya.

Lees het volledige artikel over Zaenal

Dit project is gemaakt in samenwerking met FairWork en met steun van GAATW, The Global Alliance Against Traffic in Women. 

Wiebe de Jong is verbonden aan de vakgroep culturele antropologie aan de VU en freelance radiomaker, onder meer voor Radio 1.

portretfoto Jessica MaasJessica Maas  is freelance journalist. Tussen 2007 en 2015 was ze correspondent in Turkije. Terug in Nederland schrijft ze vooral over sociale problematiek en maakt journalistieke producties voor uiteenlopende opdrachtgevers.