Nieuws

Onderzoek naar werk, migratie en inclusie

vliegende vogels

Indonesische en Filipijnse werknemers die via Polen naar Nederland komen om te werken en dan ongedocumenteerd raken. Het zijn helaas geen uitzonderingen.

Ze zijn allemaal op zoek naar een betere werkplek of een beter leven. Ze hebben dromen en verwachtingen, ze maken racisme mee maar vinden ook waardevolle netwerken.

“Behind every immigrant, there is a dream and we aspire to make it come true”  (interview, 2023)

Yadira de Jong deed in samenwerking met FairWork onderzoek naar deze groep ‘illegalized workers’ in Nederland. Ze beschrijft hun ervaringen, en geeft inzicht in de uitdagingen die zij op hun pad tegenkomen. Ook geeft ze aanbevelingen over hoe we hun kwetsbare positie kunnen verbeteren.

portretfoto Yadira de jong

Yadira de Jong

Het toegepaste rapport van Yadira de Jong is hier te lezen. Of click op de knop voor de volledig scriptie.

 Working at a restaurant? It’s hard! I always say that if there is another life, I would never work in a restaurant [again]” (interview, 2023) 

De werknemers in de Chinese restaurants waar Rui Huang onderzoek deed, voelen zich niet alleen collega’s, maar ook deel van een grote familie. Haar scriptie beschrijft hoe familie-werkrelaties in Chinese restaurants uitgaan van wederzijdse afhankelijkheid. Deze afhankelijkheid is niet altijd negatief, maar kan zorgen voor een gezond systeem van informele regelingen die ruimte bieden voor onderhandeling. De Nederlandse arbeidswetgeving ziet de emotionele banden die hierbij ontstaan over het hoofd. Terwijl deze cruciaal zijn voor het overleven van een restaurant in moeilijke tijden.  

Anderzijds is dit systeem ook kwetsbaar en kan het zorgen voor benadeling van de werkers en voor uitbuiting. Dan is de emotionele schade groot. Rui Huang beschrijft hoe sociale isolatie van de Chinese gemeenschap in Nederland ook bijdraagt aan hun relatie tot de restaurants. Chinese migranten zien de restaurants als hun vangnet in Nederland als ze geen baan kunnen vinden buiten de etnische netwerken.  

portret Rui Hung

Rui Huang

Lees hier het toegepaste rapport van Rui Huang. Of click op de knop voor de volledige scriptie.