Nieuws

Slachtoffers mensenhandel willen bescherming, nabetaling en gerechtigheid

vrouw staat met rug naar camera

Op de dag tegen mensenhandel vraagt FairWork aandacht voor de slachtoffers.

Slachtoffers van arbeidsuitbuiting willen bescherming, ze willen betaald krijgen, en ze willen gerechtigheid. Daarom pleit FairWork voor een wetsartikel dat recht doet aan slachtoffers. En voor een beleid waarbij het opkomen voor je rechten meer oplevert dan het kost.

FairWork werkt vanuit het perspectief van de slachtoffers, werknemers en migranten. Onze reactie op het wetsartikel en onze lobby baseert zich daarom ook op de visies van slachtoffers. Onze cliënten Pedro, Jennifer en Hasan gaven in 2023 vanuit hun ervaring hun mening over het nieuwe wetsartikel over mensenhandel:

Succesverhalen

Wanneer extra hulp en begeleiding nodig is, ondersteunt FairWork de slachtoffers om hun rechten op te eisen. Gelukkig leidt dat voor veel cliënten tot een succes:

Pedro kreeg tijdelijk bescherming als mogelijk slachtoffer mensenhandel. Uiteindelijk werd zijn zaak stopgezet zonder veroordeling. Dankzij goede samenwerking tussen FairWork, het Openbaar Ministerie en Slachtofferhulp Nederland lukte het Pedro wel om zijn achterstallig loon uitbetaald te krijgen.

Jennifer kon dankzij begeleiding van FairWork bescherming krijgen, en vanuit daar werken aan de verbetering van haar positie.

Hasan is door FairWork geholpen bij het doen van aangifte tegen zijn werkgever. De zaak kwam eind 2021, zes jaar na de uitbuiting, voor de rechter. De werkgevers worden veroordeeld voor mensenhandel. Een deel van dat onbetaalde salaris wordt aan Hasan en zijn collega terugbetaald. Hasan krijgt eindelijk gerechtigheid. Zijn uitgebreide verhaal kun je hier lezen.

Claim your labour rights!

Wil je meer verhalen lezen van hoe slachtoffers hun positie hebben kunnen versterken met hulp van FairWork?

Podcastserie Uitgewrongen

vrouw wringt doek uit in emmer

En heb je de driedelige podcast “Uitgewrongen” al gehoord waarin drie slachtoffers van moderne slavernij hun verhaal vertellen.

Eenmalige bijdrage

geld donatie

Wil je het werk van FairWork ondersteunen? Met een eenmalige donatie ondersteun je ons werk.