Nieuws

NRC: hoe Oekraïense arbeidsmigranten via uitzendbureaus ‘belazerd’ werden

vrouw met donker haar kijkt in de camera

Arbeidsmigratie Werken in Nederland – voor Oekraïners leek dat aantrekkelijk, ook al voor de oorlog. Maar ze kregen te maken met loze beloften en vage regelingen. En het salaris bleek te laag of kwam helemaal niet.

In oktober waarschuwde de Nationaal Rapporteur Mensenhandel voor de toename van het aantal Oekraïense vluchtelingen dat slachtoffer wordt van mensenhandel in Nederland. Nationaal Rapporteur Conny Rijken signaleerde dat vooral malafide uitzendbureaus de kwetsbare positie van Oekraïners misbruiken. Deze mensen zouden onder meer werken in de glas- en tuinbouw.

“Ik stond een keer op het treinstation en vroeg mensen om 50 cent om een treinkaartje te kopen”

Yuliia Ravliuk 

Een groep van zevenOekraïense uitzendkrachten melden zich één voor één bij FairWork en de Nederlandse Arbeidsinspectie. Bij FairWork kunnen ze hun verhaal kwijt. FairWork zoekt samen met advocatenkantoor Stibbe de zaak tot de bodem uit, en onderneemt actie voor de zeven cliënten.

Met hulp van FairWork en advocatenkantoor Stibbe krijgen de Oekraïense uitzendkrachten uiteindelijk niet alleen hun loon zoals afgesproken, maar ook het loon waar ze op grond van de CAO recht op hebben. Lees het volledige NRC artikel.

Meer ondersteuning nodig

FairWork pleit voor eenvoudige en toegankelijke procedures om onbetaald loon op te eisen. Bovendien wil FairWork dat de NLA zich meer inzet voor de werknemersbelangen in dergelijke casussen. Nu ligt de prioriteit veelal bij het beboeten van overtreders voor onderbetaling. De boetes belanden in de staatskas en de werker staat met lege handen.

Advocatenkantoor Stibbe heeft 160 uren gestoken in het ontrafelen van de constructie en het aanschrijven van de diverse werkgevers, om de nabetaling af te dwingen. Dit hoge aantal uur zou de sociale advocatuur niet kunnen declareren vanuit de rechtsbijstand. Mensen met een laag inkomen kunnen in zo’n complexe casus hun recht dus normaliter niet uitoefenen. Er is dus meer ondersteuning nodig voor werknemers die nieuw zijn in Nederland, gedupeerd worden en weinig kennis hebben van hun rechten of de taal, en die niet weten waar ze naartoe kunnen voor hulp.

FairWork wil een einde maken aan uitbuiting binnen de uitzendbranche. Wij zetten ons in voor arbeidsmigranten door hen te voorzien van informatie over arbeidsrechten en hen te ondersteunen bij het opeisen van hun rechten.

Lees meer

Succesverhalen

FairWork helpt buitenlandse slachtoffers van moderne slavernij in Nederland. FairWork geeft advies, bemiddeld met werkgevers of stuurt slachtoffers door naar de juiste hulp. Lees ook andere succesverhalen van slachtoffers die alsnog hun loon uitbetaald hebben gekregen.

vrouw staat met rug naar camera

Wetsartikel voor slachtoffers

FairWork pleit voor een rechtsartikel dat recht doet aan slachtoffers, lees het volledige voorstel.

mensen in pakken snijden vlees

Nog meer over malafide uitzendbureaus

Lees ook het NRC artikel over Roemeense arbeidsmigranten die werken via malafide uitzendbureaus