Nieuws

ÉénVandaag: Oekraïeners worden voor werk geronseld in Nederland en uitgebuit

EénVandaag achtergrond

Bekijk hieronder de EénVandaag uitzending van vrijdag 2 februari over arbeidsmigranten waar FairWork ook in te zien is.

Agnes Pioro van FairWork gaat in een gesprek met Simone Timmer van EenVandaag over Oekraïense vluchtelingen en misstanden op het werk. Via social media krijgen Oekraïners werk aangeboden in Nederland.  Maar eenmaal hier blijken ze via een Pools filiaal van een uitzendbureau te werken. De sociale premies worden in Polen afgedragen en als uitzendkrachten daar aanspraak op willen maken, als een werknemer bijvoorbeeld ziek wordt, dan moeten ze dat in Polen doen. FairWork heeft sinds de inval in Oekraïne 460 klachten ontvangen van Oekraïners die veelal via zo’n constructie werken en hun loon (niet) volledig ontvangen, te maken krijgen met geweld of discriminatie etc.

5 meest voorkomende misstanden bij Oekraïense arbeidsmigranten

FairWork wil een einde maken aan uitbuiting binnen de uitzendbranche. Wij zetten ons in voor arbeidsmigranten door hen te voorzien van informatie over arbeidsrechten en hen te ondersteunen bij het opeisen van hun rechten.

Uitzending bekijken:

Meer lezen:

vrouw staat met rug naar camera

Wetsartikel voor slachtoffers

FairWork pleit voor een rechtsartikel dat recht doet aan slachtoffers, lees het volledige voorstel.

Succesverhalen

FairWork helpt buitenlandse slachtoffers van moderne slavernij in Nederland. FairWork geeft advies, bemiddeld met werkgevers of stuurt slachtoffers door naar de juiste hulp. Lees ook andere succesverhalen van slachtoffers die alsnog hun loon uitbetaald hebben gekregen.