Nieuws

NOS journaal: Meer arbeidsmigranten via bedrijf in ander EU-land, leidt tot uitbuiting

ANP beeld bij artikel over arbeidsmigratnen

Het NOS journaal besteedde op woensdag 13 maart 2024 aandacht aan het oplopende aantal arbeidsmigranten die via een bedrijf in een ander EU-land werken en hoe dit leidt tot uitbuiting.

Eén van de FairWork cliënten Carlos (niet zijn echte naam) vertelde zijn verhaal aan de NOS (o.a. 20:00 uur journaal). Hij is geworven om in Nederland te werken, maar krijgt een Portugees contract. Na enkele weken werk heeft hij geen loonstroken en slechts gedeeltelijk zijn loon ontvangen. Dit heeft grote gevolgen voor zijn vrouw en kinderen, die hierdoor geen geld ontvangen.

“Angst, angst, angst dat mijn familie op straat komt te staan. Angst omdat je niet betaald wordt en geen eten kunt kopen. Je voelt je helemaal machteloos. Je eet niet, je slaapt niet, er is alleen angst.” verteld Carlos.

Bij FairWork weten we maar al te goed dat EU-detachering ernstige risico’s met zich meebrengt voor gedetacheerde arbeidsmigranten in arbeidsintensieve sectoren én ongewenste gevolgen heeft voor de Nederlandse samenleving.

Lees het volledige artikel op NOS.