Nieuws

Adviesraad migratie overhandigd rapport “Geen derderangsburgers”

cover geen derderangs burgers

Het aantal arbeidsmigranten dat bedrijven uit andere EU-landen naar Nederland uitzendt neemt toe.

Het gaat hierbij om zo’n 90.000 arbeidsmigranten van binnen en van buiten de EU. Uitzendkrachten die hierheen komen zijn per definitie kwetsbaar voor uitbuiting door het gebrek aan eigen netwerk; ze spreken de taal niet en zijn in de uitzendsector vaak afhankelijk van huisvesting die is georganiseerd door hun werkgever. Ook gaan er vaak dingen mis in de communicatie tussen uitzendkracht en uitzendbureau waardoor er misverstanden ontstaan over bijvoorbeeld ziekmeldingen of het rooster. Hierdoor ontstaat frictie en dat gaat vaak ten koste van de arbeidsmigrant. In veel gevallen volgt dan ontslag…

Het is onfatsoenlijk, maar helaas niet verboden in flexwerk om mensen van de ene op andere dag te ontslaan en op straat te zetten. De problemen die na ontslag ontstaan zijn stuitend. Mensen kunnen nergens heen. Dit soort situaties heeft grote maatschappelijke gevolgen, denk aan diefstal en overlast, en zorgt voor enorm individueel leed en onmacht. EU-detachering kent dus ernstige risico’s voor gedetacheerde arbeidsmigranten in arbeidsintensieve sectoren én heeft ongewenste gevolgen voor de Nederlandse samenleving.

Daarom heeft de adviesraad Migratie het rapport ‘Geen derderangsburgers. De risico’s voor gedetacheerde arbeidsmigranten en de Nederlandse samenleving‘ op 13 maart overhandigd aan demissionair minister van SZW Karien van Gennip. FairWork was bij de bijeenkomst rondom de overhandiging en Anna Ensing nam deel aan een panelgesprek over de uitkomsten van het rapport.

anna ensing panel discussie

“We zijn blij met de aanbevelingen in het rapport en vinden deze ook heel belangrijk, maar we missen wel de aandacht voor de uitdagingen rondom het melden van misstanden. De grootste benadeelde in dit verhaal is de arbeidsmigrant, die afhankelijk is van zijn werkgever en zijn rechten bij uitbuiting maar moeizaam kan opeisen. Minder flexibilisering, goede Europese samenwerking en strengere handhaving zijn belangrijk, maar als het niet zorgt dat de uitgebuite arbeidsmigrant wordt beschermd en uitbetaald, zijn we er daarmee niet.” – Anna Ensing.

Daarom blijft FairWork pleiten voor goede arbeidsvoorwaarden met minder afhankelijkheid, én handhaving met meer oog voor de arbeidsmigrant. Het opeisen van je rechten moet meer opleveren dan het kost!

Lees meer:

vrouw staat met rug naar camera

Wetsartikel voor slachtoffers

FairWork pleit voor een rechtsartikel dat recht doet aan slachtoffers, lees het volledige voorstel.

ANP beeld bij artikel over arbeidsmigratnen

NOS Journaal uitzending maart 2024

Bekijk en lees het NOS artikel over arbeidsmigranten die via bedrijven in andere EU-landen en hoe dit leidt tot uitbuiting.

cover adviesrapport geen derderangsburgers

Rapport “Geen derderangsburgers”

Download en lees het volledige rapport “Geen derderangsburgers, de risico’s voor gedetacheerde arbeidsmigranten en de Nederlandse samenleving”.