Nieuws

FairWork bestaat 25 jaar!

fairwork jubilieum 25 jaar

FairWork bestaat dit jaar 25 jaar! Dat laten we niet zo maar voorbij gaan.   

Dat FairWork al 25 jaar bestaat is niet alleen goed nieuws. Het betekent dat FairWork, een organisatie tegen moderne slavernij, al 25 jaar nodig is in Nederland. Het betekent dat er ondanks de groeiende welvaart in Nederland, ondanks de wetten en regels die zijn gemaakt, en ondanks de grote groep gedreven mensen en organisaties die zich inzetten voor anderen, nog steeds mensen worden uitgebuit op hun werk. Toch zijn we ook positief. Want er is ook een hoop wel verbeterd, we hebben elk jaar meer vrijwilligers die slachtoffers willen ondersteunen, en arbeidsuitbuiting krijgt steeds meer de aandacht die het verdient. Daarom willen we dit jaar de schijnwerpers op FairWork zetten.  

 

Maar eerst: hoe begon het?   

FairWork komt voort uit Bonded Labour in Nederland: BLinN. Dit in 1999 begonnen programma was een initiatief van hulporganisaties Humanitas en Oxfam Novib. Deze organisaties wilden via BLinN steun bieden aan slachtoffers van moderne slavernij in Nederland. De nadruk lag toen nog op slachtoffers van seksuele uitbuiting. In 2011 is BLinN zelfstandig verdergegaan onder de naam FairWork.  

In 2005 werd arbeidsuitbuiting opgenomen in het wetboek van Strafrecht onder het artikel mensenhandel. Omdat er toen nog weinig organisaties ervaring hadden met de aanpak van arbeidsuitbuiting, heeft FairWork zich hierop gericht. Sindsdien heeft FairWork zich ontwikkeld tot een organisatie met ervaring en expertise op het thema. Hierdoor zijn we in 2024 dé organisatie die zich inzet voor arbeidsmigranten die worden uitgebuit op hun werk en hen op een cultuur sensitieve manier ondersteunt. Onze expertise delen we met organisaties zoals gemeenten, handhavers, het Ministerie van SZW of J&V, om te lobbyen voor meer bewustwording, betere wetgeving en compensatie voor slachtoffers van arbeidsuitbuiting. Via de FairWork Academie trainen we mensen die in hun werk mogelijk in aanraking komen met arbeidsuitbuiting. Samen met ons opgebouwde netwerk van migranten- en steunorganisaties organiseren we workshops voor migranten over hun rechten op het werk en de risico’s van uitbuiting. Inmiddels hebben we honderden gemeenteambtenaren, aandachtsfunctionarissen, medische professionals, hulpverleners en vrijwilligers van migrantenorganisaties getraind en voorgelicht en duizenden arbeidsmigranten uit hun uitbuitingssituatie geholpen. We zijn blijven werken vanuit het perspectief van de slachtoffers.

 

Onze medewerkers:  

Karin, Romaike en Eline zijn medewerkers van het eerste uur. Zij werken respectievelijk al 15, 18 en 19 jaar bij FairWork. Wat maakt dat zij FairWork nog iedere dag een boeiende werkplek vinden?   

Voor FairWork en de aanpak van mensenhandel is het van meerwaarde om gebruik te kunnen maken van de enorme ervaring en expertise van lang-dienende collega’s. Zij vormen een anker in een snel veranderende omgeving. 


Het jubileum in 2024: 
 

Dit jaar staat in het teken van interessante activiteiten, inspirerende verhalen van onze cliënten, en vooral: impact! De activiteiten staan nog niet vast, dus houdt onze nieuwsbrief en socials in de gaten om op te hoogte te blijven! We geven je alvast een voorproefje van wat je kunt verwachten:  

Elk van onze focusprogramma’s werkt dit jaar hard aan de doelstellingen. Zo verschijnt in 2024 een publicatie over de vaak moeizame weg van ongedocumenteerden om na betaald te worden. Het ‘Programma Aanpak Arbeidsuitbuiting Uitzendbureaus’ zet misstanden in de vleessector in de spotlights, en het team dat zich bezighoudt met uitbuiting ‘Achter de voordeur’ nodigt u uit om mee te praten over risico’s voor uitbuiting in de informele zorg. Voor onze gedreven vrijwilligers die zich inzetten voor slachtoffers van uitbuiting organiseren we een welverdiend feest!   

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op LinkedIn, Facebook, X, en via de nieuwsbrief