Nieuws

Jaarverslag FairWork 2023

voorblad FairWork jaarverslag 2023

Igor vlucht twee maanden nadat de oorlog uitbreekt vanuit Oekraïne naar Nederland. Via een advertentie gaat hij aan de slag in de bouw.

Onder het minimumloon en nog even zonder contract, maar dat zou de werkgever na een maand in orde maken. De eerste maand werkt hij 240 uur. Tot zijn verrassing krijgt hij daarna geen contract, maar word hij ontslagen. Zonder salaris.

Het is voor onze net afgezwaaide voorzitter Jitze Reeder ook na zes jaar voorzitterschap en honderden verhalen verder, nog steeds verbluffend dat dit soort uitbuiting voorkomt. In het voorwoord van ons jaarverslag blikt hij terug op zijn tijd bij FairWork.

Jaarverslag 2023

voorblad jaarverslag FairWork 2023

In ons jaarverslag van 2023 lees je verder verhalen van arbeidsmigranten die uitgebuit zijn, maar ook successen van FairWork in de ondersteuning van slachtoffers én het aankaarten van structurele knelpunten. Je leest er over de strategische heroriëntatie van FairWork in 2023 waaruit een nieuwe werkwijze ontstond, die nu al succesvol blijkt. We vertellen in ons jaarverslag over de impact van de trainingen van de FairWork Academie en over de kracht van ons netwerk. Onze oud-voorzitter Jitze Reeder tenslotte blikt na zes jaar terug op zijn tijd bij FairWork. Je leest zijn voorwoord hieronder.

Met succes je recht halen

Gelukkig zijn er mensen die naar mensen als Igor omkijken. Onze collega Mariia bijvoorbeeld, bij wie hij aanklopte. En gelukkig hebben we tientallen vrijwillige cultural mediators, een geweldig team en partners, zoals advocatenkantoor Stibbe die ons pro bono terzijde staat. Steeds vaker lukt het ons met juridische inspanningen om in de maatschappij aandacht te vragen voor slachtoffers van moderne slavernij.

En dat succes werkt twee kanten op. Zowel arbeidsmigranten als werkgevers beseffen dat er een norm wordt gehandhaafd. Zo staat één succes weer voor honderden, duizenden of tienduizenden mensen die we laten weten dat je in Nederland je recht kan halen.

Onze impact vergroten

Deze impact willen we verder vergroten. Om echt wat te veranderen, moet de stem van mensen die uitgebuit worden nog verder en harder klinken. Daarom stond de vraag ‘Hoe hebben we nu écht impact?’ in 2023 centraal aan de bestuurstafel, tijdens werksessies, pizza-overleggen en brainstorms. Dit leidde tot scherpe keuzes, een heldere strategie en een reorganisatie waar we nog van aan het bijkomen zijn. En waar we de eerste vruchten al van plukken.

Al even een sneak peak voor 2024; dankzij een prachtige donatie van de spelers van de Nationale Postcode Loterij, kunnen we de komende jaren onze inzet op het gebied van beleidsbeïnvloeding verdrievoudigen!

Blijf ons volgen en steunen!

Kortom, bewogen was het laatste bestuursjaar van Toke Huntjens en ondergetekende. We geven met een goed gevoel het bestuursstokje over aan Yvette Minderhoud en Edward van der Kruijk. Vertrouwde bestuursleden Femke Aarts, Klara Boonstra, Hans Spekman en Katja Ünlütürk blijven gelukkig nog even zitten.

Namens hen bedank ik alle betrokkenen bij onze missie voor de inzet van 2023 en nodig ik je uit om ons te blijven volgen! Of ons werk bijvoorbeeld te steunen met een donatie. Jouw bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt een groot verschil in onze strijd tegen arbeidsuitbuiting. Zo werken we samen aan een wereld zonder moderne slavernij!

Jitze Reeder, voorzitter FairWork

De financiële jaarrekening is beschikbaar via onze ANBI pagina.

Oproep donaties noodfonds